Wednesday, February 9, 2011

SOUND SYSTEM KHAS UNTUK MASJID

Sound system untuk masjid tentunya tidak sama untuk kegunaan di padang atau di rumah kenduri. Sound system di masjid tentunya perlu lebih sesuai kerana ia sepenuhnya bergantung kepada kemerduan suara imam semata-mata tanpa iringan alunan muzik, penyanyi latar dan sebagainya. Apabila solat di Masjid Nabawi atau Masjidil Haram, terasa sentuhan suara imam terus masuk ke telinga dan bergelombang dalam minda dan ruh jemaah.

Di mana-mana masjid di Malaysia, kita dapati sound system sentiasa bermasalah. Tidak ramai yang tahu menggunakan (mengendalikan) PA system yang dibekalkan. Biarpun kosnya amat tinggi, tetapi teknologi canggih tidak boleh digunakan sebaiknya kerana kemahiran kepenggunaan tiada (atau amat terbatas). Perkara ini perlu diberi penekanan kepada kita, khasnya kepada imam dan bilal yang sering kali berurusan dengan PA System.

Tiba masanya kita perlu sediakan latihan pengendalian PA system kepada imam dan bilal agar mereka sendiri tahu bagaimana hendak menggunakannya dengan baik..Untuk khidmat konsultansi tentang sistem dan cara pengendalian yang bersesuaian sila hubungi
Mr.Pojie 017-6477528.

Read more: http://ilhamnurulresources.blogspot.com/#ixzz1DPbrbIlw

No comments:

Post a Comment